Sa scriem corect! (ortograme), Editura Paralela 45

sa-scriem-corect-paralela45-1

Dintre lucrările pe care Editura Paralela 45 le recomadă anul acesta şcolarilor am primit Să scriem corect! Caiet pentru însuşirea ortogramelor la ciclul primar, normal, pentru clasa a IIa, căci aici se luptă Andreiul meu cu scrierea corectă…

Se pare că ortogramele sunt problema principală, căci am ajuns în clasă, la şedinţa cu părinţii, şi cel puţin cinci panouri sunt pline cu reguli şi exemple de scriere corectă. Ei, dacă ar căsca mai mult gura la ele şi ar lăsa alergatul printre bănci în pauză, aş salva şi eu câteva fire de păr de la albire… Cratima ne dă rău de tot de furcă, aşa că recomandarea aceasta a picat cum nu se putea mai bine. O pagină pe zi dacă reuşim să facem acasă, şi tot e ceva. Caietul apelează la explicaţii simple, pe înţelesul lor, şi la jocuri destinate exersării ortogramelor studiate. Mă ajută şi pe mine, căci deja îmi era foarte greu să-i explic, la nivel de clasa a doua, când scriem cu cratimă şi când nu… Când eşti obişnuit cu copii mai mari, „perfect compus”, „forme neaccentuate ale pronumelui personal” nu apar atât de ciudat în explicaţii… dar când noţiunile nu există, este foarte greu de explicat. sa-scriem-corect-paralela45-2Nu vreau să mă gândesc cât este de dificil pentru părinţii care lucrează în alte domenii decât cele educaţionale să explice pe înţelesul celor mici aceste lucruri…

Din cuprins fac parte: sa/s-a, sau/s-au, ia/i-a, într-o/într-un, la/l-a, neam/ne-am, naş/n-aş, cai/c-ai, deal/de-al, nai/n-ai, sar/s-ar, var/v-ar, ceai/ce ai, nea/ne-a, ca/c-a, iar/i-ar, casă/ ca să, să-ţi/să-mi/să-şi/să-l. La final sunt câteva pagini de exerciţii recapitulative.

Lucrarea, având-o ca autor pe Viorica Pralea, exte format mic – 16×23,5cm, cu 62 de pagini. Este tipărită îngrijit, la două culori, negru şi roşu. Aş fi preferat, recunosc, ca spaţiile de scriere să fie tip doi, sau măcar un dictando ajutător. Foaia velină nu-i ajută foarte mult pe copii la această vârstă.

Volumul pentru clasele III-IV cuprinde: cei/ce-i, cea/ce-a, cel/ce-l, iau/i-au, mai/m-ai, căi/că-i, va/v-a, al/a-l, cam/c-am, laș/l-aș, mie/mi-e, moi/m-oi, și trei seturi de exerciții recapitulative.

Info preţ | Biblioteca Năzdrăvanilor

Sa scriem corect! clasa I-II
Editura Paralela 45
librarie.net
Sa scriem corect! clasa III-IV
Editura Paralela 45
eMAG.ro
librarie.net
Libris

În încheiere, nu mă pot abţine să nu recomand lucrarea pentru toate vârstele. Citesc uneori comentarii pe bloguri, şi îmi dau seama că lucrările de acest gen nu ar trebui rezervate numai copiilor. Suntem o generaţie de adulţi, cel puţin de la 35+, care nu a prins în şcoală trecerea de la sînt la sunt, de la î la â. Nu stăpânim corect aceste reguli, şi am putea spune că avem o scuză. În schimb o pierdem când vine vorba de a-ţi (fi foame) şi aţi (fost acolo), sau, cum am găsit mai nou, să fi-ţi. Nu mai vorbesc de numărul de „i” în conjugarea verbelor, sau cartea care am cumpărat-o, acolo e deja subiect delicat. Dar datorăm limbii române puţin respect, acela de a o scrie şi vorbi corect. Acest lucru îl învăţăm de mici, dar nu e niciodată prea târziu să fie corectat.

Cristina H.
Ultimele postari ale lui Cristina H. (vezi toate)
Posted in Cărţi pentru copii, Editura Paralela 45 and tagged , , , , , .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea aninomatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente