Nu ştiu de ce felinarele au reprezentat întotdeauna un obiect fermecător… probabil ţine de puterea omului de a stăpâni focul. Am învăţat când eram mici să le facem din pepeni. Ce nebunie era vara, să bântuim încolonaţi cu monştrii după noi. Şi nu-i era teamă niciunuia că se frige, sau că provoacă un incendiu…
Acum doi ani am ratat un concurs frumos în gaşcă. Fetele au confecţionat felinare (l-am ratat şi pe cel de anul asta, dar chiar n-am avut timp… poate reuşesc ceva în afara concursului!) Nu vă arăt acum felinarele lor, că l-aş eclipsa cumplit pe cel alăturat. Eu am pornit de la ideea că trebuie să fac un felinar pe care ar putea să-l asambleze şi un copil. Un copil mai măricel, e drept, unul mai mititel n-ar putea să facă decât decorul.
Şi cred că am reuşit. Ai mei pitici au fost încântaţi când au văzut opera.
Materiale necesare:
- o cutie de carton rotundă, de la brânză topită.
- o coala A3 de hârtie de calc
- lipici, foarfecă
- hârtie glasată (autocolantă ar fi minunat!) şi/sau carton colorat
- glitter
- foarfecă şi perforatoare decorative
- lumânare cu suport metalic
Pentru început, se măsoară coala de hârtie pe circumferinţa cutiei, se lasă o margine de 1cm-1,5cm pentru suprapunere şi se taie partea în exces. Se procedează la fel cu înălţimea felinarului. Se stabilesc marginile, sus şi jos, şi se începe decorarea felinarului. Aceasta poate fi şi ultima etapa, dacă copilul este mai mare şi poate lucra cu felinarul deja montat. Dacă este mai mic, atunci se realizează întâi decorul, apoi va fi ajutat de părinţi la montaj.
Se ia cutia cu marginea mai lată, şi se adaugă lipici pe toată partea exterioară. Se lipeşte cu grijă coala de calc, se adaugă lipici şi pe partea unde cele două se suprapun pe cutie. Nu se lipesc cele două părţi pe toată muchia verticală. Se ia capacul cutiei şi se decupează cu grijă interiorul, lăsând doar marginea. Se adaugă lipici pe partea exterioară, se introduce în cilindrul deja format, cu partea tipărită în interior, şi se lipeşte cu mare grijă coala de calc.
Se taie două benzi late de hârtie autocolantă, una dintre muchii fiind realizată cu o foarfecă decorativă (Dacă nu există hârtie autocolantă, felinarul se întăreşte jos şi sus cu bandă adezivă). Se îmbracă marginea de jos a felinarului. Se procedează identic cu partea de sus, şi nu uitaţi să-i prindeţi şi un mâner dacă consideraţi că va avea nevoie. Aveţi grijă doar să fie suficient de mare pentru a putea introduce şi lumânarea în interior.
Decorarea felinarului rămâne la nivelul inspiraţiei fiecăruia. Folosiţi carton sau hârtie mai groasă, opacă, pentru un efect cât mai deosebit la căderea întunericului.
Felinarul din imagine a fost realizat folosind şabloane de plastic, pentru desenarea figurinelor din hârtie eva. Benzile sunt realizate din hârtie glasată autocolantă, aurie şi argintie. Fulgii şi steluţele sunt decupaţi cu un perforator decorativ, iar la final am adăugat glitter.
La sfârşit se introduce lumânarea aprinsă, cu grijă, de către un adult. Nu uitaţi, hârtia este un material inflamabil, nu lăsaţi felinarul nesupravegheat!
Spor la lucru, şi inspiraţie maximă!
- Cine dă dreptul la grevă? - 31 mai 2023
- Când greva încetează, începe greva în tăcere - 30 mai 2023
- Ziua în care toporul va salva pădurea - 28 mai 2023
:)) sa vezi procese intentate de parintii care isi gasesc casa arsa :))
am specificat, nu se lasa nesupravegheat…
mai Criss….continui sa ma uimesti cu ideeile tale…..felicitari…este foarte frumos…in regiunea olteniei,exista o sarbatoare in care se pun pe apa o gramada de felinare din hartie…..poate ne-ntalnim intr-o vacanta vara viitoare…sa dam drumul pe o apa curgatoare,la cateva felinare…
pai de ce nu spui asa! sa ma gandesc la model plutitor :)) . asta sigur nu pluteste…
Super ideea! Incercam si noi astazi … dar nu punem lumanare, sa nu cheman pompierii, ci o bricheta descarcata care are beculet (e ca o lanterna mica) …
spor la lucru!
merge si cu o lanterna mica, chiar si o instalatie cu beculet si baterie.
am facut si noi azi felinarele, am schimbat un pic decorarea ca sa mearga tot timpul anului 😀
multumim pentru idee
puteati face in fiecare anotimp cate unul 😉
cu placere.
Interesanta ideea. Abia astept s-o pun in practica. Nu stiu ce este glitter-ul. Nu am auzit acest termen. Unde se gaseste?
In orice caz, de cand am intrat in acest joc, am descoperit multe posibilitati de a ocupa timpul liber al copiilor si de a le dezvolta dibacia.
Parca imi pare rau ca acum trebuie sa intre in vacanta.Sigur ca vacanta e scurta si se pot gandi copiii si parintii la alte modalitati de a-si petrece timpul.
ei, vacanta este doar de o saptamana… si nici nu e atat de „reala”, caci tot trebuie sa acorde punctele, apoi vine duminica si se anunta noua tema 🙂
dar nu dau teme de vacanta, ca nu e corect .
glitterul este lipici cu sclipici. http://www.aristotlecorp.net/prod/images/products/96/AC028286l.jpg aveti aici o poza. se gaseste in librarii, e 1-2 lei tubuletul, si are si aplicator. este de efect dupa ce se usuca lipiciul, si ramane doar urma cu sclipici.
ma bucur ca va place jocul, si ati descoperit scopul sau real 🙂
sarbatori fericite!
Pingback: Felinar din carton ondulat « pitici dar voinici
cu ce putem inlocui perforatoarele decorative? sau unde le putem gasi? specific ca eu sunt din targu jiu si nu stiu unde as putea cauta.
incercati aici 🙂
http://dacomag.ro/produse/171-Craft–Handmade/172-Perforatoare-Hobby-hartie/
de inlocuit nu prea aveti cu ce, decat daca gasisti seturi predecupate.
Felicitari si multumesc pentru model. Abia astept sa-l confectionez in saptamana urmatoare si posibil sa folosesc o lanterna…
Am vazut ce ati fact.sui mie imi place sa descoper ceva ce nu pot sa cred. am vazut talentul vostru.
continuati cu placere.
o ziua si o vacanta placuta.
merci. la fel!
imi place mult acest sait este foarte util
merci!
Tare idee incerc si eu dar nu voi pune lamanare ca poate imi trece din minte si uit o dau de belea ca il folosesc lârgul de ctaciun la scoala si daca ia foc ceva pe acolo o patesc
Tare idee incerc si eu la targul de craciun si nu pun lamanarea ca ia foc ceva si o patesc rau dar e fain
foloseste pe interior un suport ceramic, si s-ar putea sa mearga.
cum reusesti sa lipesti calcul?
acesta din articol era unul subtire, de 40g, mai putin cerat, si s-a lipit usor, cu aracet.
cel mai gros probabil cu un adeziv cu uscare mai rapida.