Pentru a răspunde la întrebare si a justifica răspunsul, voi încerca să-i fac pe cei care se luptă cu Matematica, încă de pe măsuţele din Grădiniţă, până la sfârşitul Liceului şi mai… departe, că trebuie să te “ţii” de ea, că dacă nu, se lasă ea de… tine.
Trebuie înţeles de la început ca Matematica este ca un lanţ nesfârşit. Dacă o singură verigă din acesta este subredă, eşti pierdut! Pentru cei care învată la Matematică, aceasta s-ar traduce prin faptul că trebuie să o facă în mod continuu, permanent şi fără să neglijeze vreo lecţie. Speculanţii nu au ce căuta pe domeniul Matematicii.
Cum să învăţăm la Matematică? Nu stiu daca există reţete… Trebuie însa să o facem sistematic. Învăţăm fiecare noţiune în parte şi vom căuta prin exerciţii, foarte multe exerciţii, să fixăm cât mai bine ceea ce am învăţat. La Matematică, repetiţia este mama învăţăturii. Trebuie să crezi şi să accepţi acest lucru. Cu cât vom învăţa mai mult cu atât vom constata că ştim foarte puţin. Numai cel care o face din pasiune, multă pasiune, va putea spune odată că este o… plăcere să lucrezi la Matematică.
Aş recomanda acum o carte. Ea se numeste Şocul Matematicii şi este scrisă de matematicianul Solomon Marcus. Nu cred că ar putea cineva să pledeze pentru învăţarea matematicii mai bine decât a făcut-o domnul Solomon Marcus în această minunată carte. Am să-l citez apriximativ din memorie:
Matematicienii ar trebui priviţi ca si poeţii… lumea ar trebui să fie mândră că-i are… dar ce păcat că nu se întâmplă acest lucru.
Până data viitoare, la revedere!
- Operații cu puteri. Compararea puterilor - 4 decembrie 2020
- Matematica: ultima cifra a unui numar natural - 8 decembrie 2014
- Rezolvareaproblemelor cu ajutorul ecuatiilor si sistemelor de ecuatii - 10 februarie 2013
Intr-adevar, Matematica poate fi foarte frumoasa daca stii cum sa o iei. Daca e sa facem statistici in scoli probabil ca procentul celor care declara ca le place Matematica va fi covarsitor de mic.
Ceea ce nu se intelege in aprofundarea acestui obiect este nevoia de continuitate. Adica nu poti da pagina pana n-ai inteles despre ce-i vorba acolo.
Si…nu-s de acord totusi cu „foarte multe exercitii” din pacate. Important este sa le intelegi.
Uite, aveam proful de mate din liceu care niciodata nu ne dadea ca tema mai mult de 7 probleme/exercitii pe cand la clasele paralele se dadeau pagini de culegere. Ei, am apreciat faptul ca in cele 5-6-7 pe care le aveam de rezolvat, strangea esenta. Si nici nu era plictisitor. Ba din contra.
Dar ca sa faci unul din ele…trebuia sa stii sa jonglezi cu toate cunostintele dobandite pana atunci.
Pentru cei mici..probabil ca asta este secretul: cat mai mult. Numai ca exista riscul de a cadea in partea cealalta: plictisitor!!!
Nici eu nu dau multe exercitii ca tema!
Asta pentru ca au teme si la alte obiecte si nu numai. Trebuie sa se si joace. Ma refeream la munca individuala si la placerea lui! Din fiecare exercitiu inveti ceva nou. Ati spus bine – munca permanenta, de placere
Noi oamenii avem si proprietatea de a uita. Daca nu folosim cunostintele acumulate, daca nu le exersam le vom da uitarii.
Va respect parerea!
Va multumesc si va mai astept si cu altele!
Cu bine, Dani !
De la lume adunate si iarasi …la lume date!(Probleme de …vacanta)
1)Mama mamii,soacra tatii si bunica mea cati ochi or avea?
a)6 b)2 c)4 d)0
2)Pe o banca in parc,stau de vorba doua mame si doua fiice!Cate persoane sunt?
a)4 b)3 c)2 d)0
3)Ce este Ion cu Ana daca mama lui Ion este soacra mamei Anei?
a)tata si fiica;b)sot si sotie;c)bunic si nepoata;c)nicio legatura