E drept că uneori mă chinuie talentul. Azi a fost una din acele zile în care am zis… de ce nu?! Aşa că am încercat să văd ce-mi mai amintesc la categoria modelaje. Copiii nu erau acasă, aşa că am putut să mă desfăşor. Am scos cutia cu forme pentru plastilină, şi ce-a mai rămas din plastilina copiilor. Ce-a mai rămas… pentru că au amestecat-o, nu mai găseşti culoare simplă.
Aşadar, mai mulote tipuri de forme. Clasice, pentru decupat, sau tip cofrag, pentru forme mai elaborate. Neaparat necesar un tub pentru întins "plăcinta" şi un cuţit pentru plastilină (asta pentru copii, căci eu am luat un cuţit serios din bucătărie :D)
Să le iau pe rând, căci a fost o aventură…
Căsuţa. În primul rând, am făcut de fapt două căsuţe din plastilină: una roşie, una albastră. Le-am tăiat şi le-am îmbinat corect. Şindrila de pe acoperiş şi iarba le-am făcut cu un ac. Cred că merge foarte bine şi o scobitoare pentru copii. Fereastra şi uşa le-am făcut ultimele.
La fluturele din plastilină nu credeam că o să ma chinui atât de mult. şerpişorii de pe margine mi-au tocat nervii, erau atât de subţiri, plastilina se încălzise, şi abia i-am pus. la biliţe, noroc cu acul, că le-am putut aşeza la locul lor. Pentru corp, am răsucit un şerpişor. Şi-am fost tare fericită când am terminat!
Îngheţata… am avut un şablon. Pe care nu l-am mai găsit, bine-nţeles, la sfârşit. Secretul a stat la îmbinarea plastilinei, înainte de a tăia cu şablonul. Am potrivit cele trei culori. Apoi le-am tăiat pe toate trei, drept. apoi am tăiat şi plastilina maro. Le-am potrivit, apoi am aplicat şablonul. Şi, la final, puţin topping 😀
Modelul de căpşună.Am greşit un pic… Întâi am umplut spaţiul de codiţă cu plastilina verde. Apoi, corpul cu roşu. Şi am tăiat de pe cofrag plastilina excedentară. Mare greşeală, căci n-am mai avut cum să o scot pe cea din şablon. M-am cam chinuit, cu acul, şi se vede că nu e o căpşună standard, e puţin strâmbă.
Cu lecţia învăţată de la căpşună, am trecut la modelul de căţeluş. Mai întâi, am întins o foiţă foarte subţire de plastilină maro. Şi am tăiat-o pe contur. Apoi am luat plastilină "amestecată" (dacă nu ştiţi de e, citiţi povestea :)) şi am pus cât am putut de multă, am umplut tot capacul. Am apăsat bine… şi căţelul a ieşit. I-am adăugat la final limba, ochii, puţină iarbă la picioare.
Apropo, capacul cu şablon îl am de la cutiile cu plastilină ecologică. Foarte simpatice modelele!
După reuşita cu căţelul, am încercat să modelez şi raţa. Aici trebuia să îmbin culorile. La fel, foiţă foarte subţire de plastilină portocalie. De ce subţire? Pentru ca la presare puternică, să nu se amestece prea mult. Apoi, peste portocaliu, galben. Tot foiţă subţire. Şi în final, multă umplutură. La sfârşit, puţin decor, pentru impresia artistică.
Melcul… Am probat să văd cam ce-ar putea ieşi. Se putea şi mai bine.
La final, modelajele se lipesc pe suportul de carton cu aracet. Sau, dacă se poate, cu un adeziv mai puternic. Lipiciul simplu pentru hârtie nu prea ţine.
Mărţişoarele din plastilină au nevoie şi de ambalaje de acetofan. Altfel nu au şanse să supravieţuiască până la destinaţie, iar cel mai sigur e să le înmânezi personal.
- Fracțiile, aceste superbe numere nenaturale, la clasa a doua - 23 martie 2025
- Un plasture pentru suflet - 15 martie 2025
- Aritmetică pentru pici – adunarea și scăderea (0-20) cu trecere peste ordin - 9 martie 2025
felicitari…..felicitari…………..felicitari…….si as putea sa continui……esti foarte talentata Cristina.
merci!
dar asa cum scrie si sus pe pagina, e vorba mai mult despre vointa decat despre talent 🙂
iar vointa recunosc… am :).
VA ROG SA IMI PUNETI DE UNDE SAU DE LA CE FIRMA POT ACHZITIONA PLASTILINA ECOLOGICA
VA ROG MULT ESTE URGENT
cred ca plastilina pe baza de apa gasiti in supermarketuri, la borcanele. unul cam de 150ml este in jur de 12-15 lei.
mai ieftina nu am gasit…
puteti incerca si la casa retro, mai au pachete de o singura culoare http://www.casaretro.com/product_info.php/info/p1039_SOFTY-250gr.html
VA ROG SA NU MA UITATI
Superbe,nu am cuvinte.Talent adevarat si arta.
au iesit fain, dar nu e vorba de talent… pur si simplu de foarte multa atentie.
foarte frumoase. eu fac martisoare din fimo dar nu stiu sa postez poze
puteti incepe prin a construi un blog personal, aveti o multime de variante free, si sa urcati acolo pozele… sau mai simplu, un album de fotografii online.
Foarte frumoase ! >:D<
nu e interesant
Sunt foarte usoare cred eu presupun,dar frumoase!
oribiiiiiill pot face mult mai frumoss!
am vazut ca pana la urma ai gasit ceva pe site sa-ti placa. e usor sa spui „oribil”, daca imi spuneai si „eu am facut”, nu „pot face”, te credeam.
incearca intai, sa vezi ca nu e atat de usor cum pare.
si e o idee, nu te obliga nimeni sa o incerci.