Colectia Povesti de neuitat, Editura Egmont: Alba ca Zapada

M-am întrebat uneori, oare cum şi-au închipuit-o Fraţii Grimm pe Albă ca Zăpada, atunci când au creat povestea? Oare dacă acum s-ar trezi proiectaţi în secolul XXI, şi le-ar pica în mână un stilou, având drept capac căpşorul celebrei prinţese, ar recunoaşte personajul, fără nici un alt indiciu? Pentru că… un copil, de pe la vârsta de trei ani, este în stare să diferenţieze prinţesele… Disney. Mda, pentru că Albă ca Zăpada, Cenuşăreaşa, nu mai sunt prinţesele Fraţilor Grimm, ele au devenit Disney.

Aş fi vrut să pot trăi un dram din emoţia celor care, în 1937, au creat celuloidele pentru lung metraj. Când amestecau cu înfrigurare culorile, şi nu reuşeau să găsească o nuanţă potrivită pentru ten. Ba prea palidă, ba prea roşie… şi acea inspiraţie de moment de a folosi fard pentru bujorii din obraz… Şi iat-o pe Albă ca Zăpada, mereu tânără, şi ale cărei adânci bătrâneţi fericite nu le vom cunoaşte.

Totuşi, mi se pare complet nedrept ca, din raţiuni comerciale, să renunţi la firul original al poveştii. Nu am înţeles… de ce pieptănul şi cingătoarea lipsesc. Parcă îi lipseşte din suspans… şi dispare replica ce mi-a plăcut întotdeauna pe discul Electrecord… Ai grijă, Albă ca Zăpada, căci a treia oară…

Alba ca Zapada, Colectia Povesti de neuitat, Editura Egmont

Cred că printre primele cărţi pe care le-am cumparat pentru copii a fost aceasta. Îmi amintesc că am stat în librărie, comparând variantele propuse de Egmont. Cea în varianta Disney Classic, şi cea din Poveşti de neuitat. În primă fază a câştigat cea de-a doua, mi s-a părut mie că păstrează mai mult din textul poveştii, chiar dacă era departe de original. Apoi, când copiii au crescut, a doua a apărut mai atractivă din punct de vedere grafic. Plus că le plac imaginile mari.

Alba ca Zapada, Colectia Povesti de neuitat, Editura Egmont

Alba ca Zapada, Colectia Povesti de neuitat, Editura Egmont

Si totuşi, varianta mică, în format A5, fără hârtie lucioasă, în 96 de pagini, încă mi se pare mai interesantă. Ilustraţiile sunt pe pagina dublă, şi par a fi cadre din film.

În schimb nu o mai citim seara la culcare… căci timpul de lectură se duce spre 45′. Iar ai mei copii nu adorm. Chiar dacă ştiu povestea pe dinafară, aşteaptă, cuminţi, să termin de citit. Uneori aşa îmi doresc să adoarmă şi ei după câteva pagini… ca-n filme… dar… viaţa bate filmul.

 

 Biblioteca Năzdrăvanilor
Info preţ:


Alba ca zapada si cei sapte pitici

Alba ca zapada si cei sapte pitici

Cristina H.
Posted in Cărţi pentru copii, Flori, fete sau baieti, carti, filme si cantareti and tagged , , , , , , .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.



decathlon.ro editura-arthur.ro%20
CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente