Cizmulița lui Moș Nicolae – țesere cu fâșii de hârtie

Pentru că tot se apropie sezonul, am pregătit pentru copii un proiect dedicat, cu cizmulița lui Moș Nicolae, m-am gândit că poate sunt și alții care doresc să încerce. Tehnica folosită este cea a țesăturilor cu fâșii de hârtie. Eu am exersat azi la grădiniță cu doi pitici, pe planșe mai mici, și modelul nu li s-a părut foarte dificil. Planșele au fost pregătite după modelul din acest articol, iar „fâșiile” au avut lățimea de 5mm. Covorașele rezultate la final au și utilizare practică, unul va ajunge în căsuța păpușilor, iar cel de-al doilea își va căuta destinul în garajul mașinuțelor.

Pentru a țese mai ușor, am folosit un bețișor de lemn pe post de spată.

Cizmulița pregătită în acest fișier se printează pe hârtie A4, de preferat colorată. Liniile se taie cu ajutorul unui cutter. Se pregătesc apoi fâșii de 1cm lățime, după dorință. Este de preferat ca cizmulița să fie mai închisă la culoare, astfel încât, pentru partea de sus, să se poată folosi fâșii albe. Modelul de țesere este la latitudinea fiecăruia, poate fi model „șah” sau orice combinație. Cea din imagine este realizată de Andrei, și, în ciuda faptului că a vrut să urmeze modelul dat de mine, nu a reușit. A început corect de sus, dar jos a deviat. Fâșiile au fost lipite pe spate pe măsură ce au fost țesute, iar ghetuța a fost decupată la final. Talpa a fost colorată cu marker.cizmulita lui Moș Nicolae - țesere cu fâșii de hârtie

Știu că „ghetuța lui Moș Nicolae”, în forma ei de cizmuliță 🙂 , este un proiect îndrăgit ca activitate de început de decembrie. Putem însă ca, acolo unde vârsta permite, să trecem totuși de la pictură ori clasicul colaj cu cizma decupată și bumbac în partea de sus la o altă activitate. Însă acest lucru nu se poate realiza la clasă fără ajutorul părinților, căci este o muncă titanică să fabrici 30 de cizmulițe tăiate cu cutterul.

Acest articol are două modalități de aplicare practică: ori va fi citit de părinți, care, (mizez pe voluntariat și dorința de implicare), se vor strânge 5-6 și vor tăia câte cinci fiecare; ori va fi citit de cadre didactice care vor da ca „temă” copiilor să vină fiecare cu ea tăiată de-acasă de unul din părinți. Este însă păcat să eliminăm de pe lista activităților astfel de proiecte, doar pentru că nu are cine să realizeze materialele necesare.

Succes tuturor celor care vor încerca! Eu mi-am propus ca sarcină minimă realizarea „blăniței” albe, după unul din modele. Mai mult este alegerea copiilor, dacă pot, și mai ales dacă timpul și îndemânarea le sunt favorabile.

Edit:

Ca feedback, țeserea în sine, pe modelul simplu, „tablă de șah”, nu ridică deloc probleme copiilor, cu un minim de explicații. Însă modelul propus de mine presupune o prelucrare vizuală mult prea avansată pentru vârstele mici. Copiii pentru care științele, și în mod special matematica, nu ridică probleme, fac față cerințelor. Identificarea „mijlocului”, a logicii modelului, este relativ rapidă și se pot încadra în timp. Altfel modelul este recomandat la vârste mai mari.

Am încercat să-i ajut cu un suport vizual, cum, mai exact, trebuie realizată ghetuța cu modelul propus. Sper să vă fie de ajutor!

Cristina H.
Posted in Ce pot face doua maini dibace, La grădiniță, Țesături.

6 Comments

    • O prietenă îmi spunea în seara asta că merg și niște mănuși asortate la ghetuțe, în același „stil” 🙂 .

      Cu plăcere!

    • Si eu. Si din pacate nu se mai găsește… am pregătit 30 de ghetuțe pentru copii, a fost… o provocare de răbdare să le tai. Nu m-a încurajat decât un lucru: unii dintre ei nu vor lucra în viața lor așa ceva, că nu are cine să le taie…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.



CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente