Figurine din cerculețe de hârtie

Una dintre apariţiile din această vară de la editura Casa este Figurine din cerculeţe de hârtie. Am devenit fan instant, încă de când am văzut prima dată coperta pe facebook. Mi-am amintit de una dintre probele năzdrăvanilor de la începuturile acestui portal, când le-am cerut copiilor să realizeze tablouri folosind buline de hârtie. Au folosit buline mai mari, mai mici, chiar realizate cu perforatorul normal de hârtie, pentru a compune câteva minunăţii. Am zâmbit aşadar larg când am văzut cartea, şi am aşteptat cu nerăbdare momentul s-o deschid.

Figurine din cerculete de hartie, Idei creative, editura Casa

Metoda propusă în carte se bazează pe confecţionarea cercurilor necesare cu compasul. Sunt foarte utile şabloanele cu cercuri, dar acestea merg până la diametre de 4-5 cm. În carte unele modele solicită cercuri mai mari. Pot fi folosite, dacă există pe dimensiune, pahare, căni, ori alte obiecte, măsurate în prealabil cu rigla. Se poate folosi un compas, însă este unul dintre cele mai „pretenţioase” instrumente geometrice, iar şansa de a învăţa folosirea corectă a acestuia – manevrarea cu o singură mână, fără atingerea braţului mobil – este destul de dificilă. Intenţionez să adaptez câteva lecţii de opţional pe baza modelelor propuse, mai ales pentru că sunt câteva – brad, Moş Crăciunul – care pot fi folosite pentru felicitări de iarnă.

Pentru grupul meu de aproximativ 10 copii mă gândesc să pregătesc din folii laminate modele cu cercurile mai mari, şi să putem desena mai repede şi mai uşor modelele necesare pe hârtie colorată. Mai am emoţii în privinţa decupajului, căci, dacă mă gândesc cu ce experienţă vin copii, (căci nu ştiu nici măcar să ţină corect foarfeca), şansa ca cercul desenat să devină un poligon neregulat este foarte mare.

Puteţi confecţiona: ciupercă, morcov, pepene roşu, floare, păianjen, melcişor, fluture, miriapod, pisicuţă, câine, ursuleţ panda, veveriţă, papagal, peştişor, rechin, brad de Crăciun, Moş Crăciun, maşină, rachetă, castel, prinţesă, triceratops, tiranozaur, stegozaur. Pentru fiecare propunere este dată lista de cercuri necesare, dimensiunile şi culorile, precum şi îndoiturile ce trebuie făcute pentru a transforma bulinele în elementele necesare colajului. Este recomandat a se folosi o hârtie subţire, nu carton, pentru ca aceste îndoituri să nu ridice probleme. Dacă copiii sunt mai măricei, se pot potrivi direct cu foarfeca, prin tăierea elementelor excedentare.

Figurine din cerculete de hartie, Idei creative, editura Casa

Ne-am străduit să rezolvăm repede câteva teme. Eu m-am multumit cu ciupercuţa din imagine, pe care am adaptat-o după gustul meu (cea din carte nu este roşie cu buline). Iris a realizat pepenele (rătăcit pe la bunici din păcate), dar am reuşit să păstrăm păianjenul. Am reuşit să folosim şi compasul, şi avem ceva ambiţie să mai confecţionăm modele, pentru colecţia personală. Pentru pânza de păianjen am folosit beţişoare de salcâm şi fir de mohair, şi am urmat modelul folosit la tema de săptămâna aceasta.

Figurine din cerculete de hartie, Idei creative, editura Casa

Cartea poate fi folosită cu uşurinţă de copiii preşcolari şi şcolari mici, şi o puteţi achiziţiona direct din librăria editurii Casa sau din librăriile online elefant.ro, libris, librarie.net, emagDiverta

Cristina H.
Posted in Cărţi pentru copii, Ce pot face doua maini dibace, Editura Casa, Proiecte diverse and tagged , , , , , .

3 Comments

  1. Pingback: Cutter circular și cutter retractabil - noi unelte de la Daco Art | Talente de Năzdrăvani

  2. Pingback: Cum te pregătești pentru inspecție | Talente de Năzdrăvani

  3. Pingback: O zi la grădiniță | Talente de Năzdrăvani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.



CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente