Buburuza, exercitiu de decupaj

IMG_0926

Între proiectele care mie îmi sunt tare dragi se găseşte şi cel pe care l-am dezvoltat pornind de la o idee propusă de Editura Casa, în numărul 38 al coleţiei Idei creative: Figurine din hârtie, modele de primăvară şi de Paşti – Buburuza. Anul trecut cam pe vremea aceasta o testam la grădiniţă, cu copiii, căci intenţionam să o folosim ca material de lucru la atelierul de decupaj organizat de editură în cadrul târgului de carte BookFest. Anul acesta am folosit-o din nou în cadrul cursului, un pic temătoare, căci ştiam ce probleme am avut anul trecut.

Copiii, şi o spun cu cea mai mare tristeţe, nu ştiu să decupeze!

Ei nu primesc foarfecă acasă. Am copii la grădi care mi-au spus că nu au voie să facă mizerie acasă, şi ar toca bucuroşi o oră hârtie la grădi, numai pentru a avea satisfacţia de a se acoperi cu bucăţele de hârtie. Nu voi uita nici reacţia unei doamne, când am prezentat public proiectul „Talente de Năzdrăvani” : Adică eu să o las pe fiica mea să taie hârtie şi să lipească prin casă? şi curat cine face!? I-aş fi spus că eu, numai să o lase…

Anul trecut la atelierul de la târg am avut doi copii, cam 6-8 ani, veniţi împreună cu mămica lor. La un moment dat o văd că decupa ea supărată. O întreb ce s-a întâmplat, dacă au obosit. Nu… nu-mi vine să cred… habar nu au să decupeze, şi strică tot proiectul! N-au învăţat nimic la grădiniţă… Da, din păcate, cred că suntem o generaţie de părinţi care s-a obişnuit să primească copiii învăţaţi acasă… dar nici nu îi lăsăm să greșească! Aş fi întrebat câte colaje din reviste au făcut acasă. Câte legume au decupat din pliantele publicitare… câte „camere” au decorat, câte perdele au tăiat… dar am tăcut.

Nu ştiu cum vă încurajaţi copiii să decupeze. Ai mei au fost la început frustraţi de nereuşită. Foarfecile de „copii”, safe, cu vârfurile rotunjite, nu sunt extraordinare pe finisaje și tăieturi fine. Aşa că am trecut limita impusă de paranoia din ultima perioadă şi le-am dat o forfecuţă ascuţită, din trusa de manechiură. Și, de câţiva ani, decupajul a devenit o plăcere, căci forfecuţa e numai bună pentru degetele lor mici, este uşoară, subţire, precisă, tot ce ai nevoie ca, cu puţină atenţie, să îţi atingi scopul. Le folosesc pe cele mari doar când au decupaje în linie, foarte lungi, şi unde ar fi plictisitor cu cea mică. În general ţin pe masa de lucru trei dimensiuni de foarfeci, şi le folosesc alternativ.

IMG_0924

Revenind la scopul acestui articol, am primit numeroase cereri pentru modelul cu buburuză, după ce mi-am lăudat copiii de la grădiniţă, şi am cerut acordul Editurii Casa pentru a face public materialul.

Există însă câteva condiţii, pe care sper să le respectaţi. Materialul este oferit gratuit, cu condiţia ca acesta să nu fie modificat, să nu fie înlăturată sigla editurii sau marca Talente de Năzdrăvani. Este o exercitare a dreptului de autor şi o recunoaştere a muncii mele în pregătirea materialului, pe care vă rog să nu le ignoraţi. Puteţi recomanda materialul prietenilor, colegilor, dând „share” acestui articol, dar nu difuzaţi materialul public, şi aici mă gândesc la portaluri de genul didactic.ro, scribd, unde se pot uploada materialele. Mi-am găsit materialele pe-acolo, şi nu m-am simtit bine, ca să nu spun mai mult.

În încheiere, puteţi salva materialul dând click aici. Este foarte potrivit pentru lucrul cu grupuri mari de copii.

Spor la lucru!

Cristina H.
Posted in Ce pot face doua maini dibace, Proiecte de primăvară and tagged , , , , .

17 Comments

    • Nu am pregatit o astfel de varianta, dar daca aveti putina rabdare rezolv. Verificati diseara din nou fisierul.

  1. Te apreciez mult pt ceea ce faci! Am achizitionat ni noi cartea saptamana trecuta, dar cu sarbatorile pascale nu am reusit sa pun in practica ceea ce ne dorim sa lucram de acolo, am reusit sa mi achizitionez hartia de calc pt a transfera tiparul si am reusit sa fac copii marite la tipare! Dar partea cea mai grea acum incepe! Felicitari!

    • Multumesc!
      Va mai urma, dupa targul de carte, barca cu broscute, pregatita in acelasi mod ca si buburuza.

  2. am reusit sambata sa decupam buburuzele. baiatul, de 9 ani s-a descurcat minunat, a lucrat mult dar a iesit frumoasa. singura chestie e ca marginile s-au cam indoit, oare din cauza cariocilor cu care am colorat?
    fetita, de 5 ani a decupat si ea, dar s-a tot plans ca e cam greu…ca nu poate…ea mai are de lipit mainile…antenele sunt cele mai greu de decupat (copiii au spus asta).

    • probabil de la carioca, ati colorat inainte sau dupa ce le-ati decupat? ar trebui inainte.
      la 5 ani e nevoie de multa rabdare, si piticii de la gradi, cam de acceasi varsta, au avut problema aceasta, asa ca o inteleg.
      antenele solicita la maxim indemanarea si atentia, capacitatea de a taia, rasuci, pe spatiu ingust. oricum felicitari pentru reusita!

  3. Daa,cunosc si eu….parca mi se urca ceva pe creier cand ii aud pe cei din jurul meu”aoleoo,i-ai dat foarfeca in mana?si daca se taie?”
    Felicitari pentru atelier si multumim pentru material.

    • Culmea, nu la taiat se gandesc neaparat, ci ca le folosesc pe post de cutite.
      Am mai „trait” o experienta… la scoala, asteptam copiii la 12. Iese o fetita cu o bucata generoasa lipsa din pantalonii de trening, iar mamica ei vociferand… ca uite ce se intampla daca le dai foarfeci asa „mici”, a se citi clasa I.
      As pune pariu ca copilul abia descoperea unealta si din entuziasm voia sa vada daca taie si altceva decat hartie…

      Mai am un proiect la fel de frumos, tot de la editura casa, cu broscute. Il gasiti aici
      http://talentedenazdravani.eu/concurs61-1.htm

  4. Buna ziua,

    Rugamintea mea este aceea de a intra in posesia acestui material, atat in varianta color, cat si alb negru.

    Va multumesc!

  5. Pingback: Concursul: Ora de joacă | Talente de Năzdrăvani

    • Nu mai țin minte să fi făcut varianta alb-negru.
      Când vă trebuie? Încerc să vă ajut, dar stau cam prost cu timpul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.



CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente