Tehnica șervețelului și Decorațiuni cu șervetele

Tehnica servetelului

V-am mai povestit de acel teanc de cărţi care aşteaptă răbdătoare să le vină rândul? Acum, în prag de primăvară, mi-am făcut curaj cu una dintre ele. Aveam nevoie de un ambalaj de cadou deosebit, şi eram foarte hotărâtă să nu cumpăr unul, ci să-l confecţionez. Primele care au sosit pe masa de lucru, lângă numărul 1 al colecţiei „Idei creative” de la Editura Casa a fost două cutiuţe din lemn. A urmat apoi o lectură intensă a numărului „Decoraţiuni cu şerveţele”, căci n-am lucrat niciodată. S-a adăugat imediat sporul de stress din partea copiilor, care o ţineau una şi bună să picteze cutiile, şi a trebuit să-i lămuresc că vom încerca cu ele ceva nou.

A urmat o excursie în oraş, după şerveţele… şi în cele din urmă o mână de ajutor de la magazinul ProfiArt care mi-a furnizat materialele necesare. Şi am transformat toată camera în atelier. Am scos mobila de păpuşi a Irisucăi, pe post de cobai. I-am spus că încercăm întâi aşa, să nu stricăm cutiile, şi a fost de acord. Cobaiul a fost patul. O tăblie am dat-o întâi cu grund, cealaltă am lucrat-o direct pe lemn, să vedem cum iese, şi să ne hotărâm cum procedăm la cutii. Ne-au plăcut foarte mult ambele variante… Aşa că eu mi-am acoperit cutia cea mare cu grund, şi cutia cea mică doar pe capac. Iris a decretat că e foarte simplu, şi s-a apucat să decoreze restul dormitorului. Am ajutat-o la masă, dar scaunele şi dulapul le-a făcut singurică.

Cutia cu panseluţe îmi place cel mai mult. Cea cu crin a fost sacrificată şi transformată în cobai pentru varianta cu crăpături. Aici nu pot spune că ne-a ieşit extraordinar, sau poate s-ar fi văzut mai bine dacă aş fi luat pastă de antichizare închisă la culoare, dar eu am vrut albă. Şi nici n-am aplicat un strat foarte gros…

Şi cum am stat ceva să lucrăm, i-am trezit curiozitatea şi lui Andrei… Am reciclat un vechi cufăr de lemn, mâzgălit cu cariocă când erau ei mai mici. Am dat cu grund cât am putut, dar n-am reuşit decât să-i dăm o interesantă culoare verde uniformă. Peste a adăugat panseluţele. A fost cam necăjit că nu era foarte reuşită creaţia lui, dar mie mi-a plăcut cum arată, şi a fost un experiment interesant pentru a vedea rezultatul pe o suprafaţă colorată. Cufărul a devenit o mini-ladă de zestre, plasată în şifonier.

Andrei mi-a spus la final că arată minunat, de parcă le-am fi pictat cu mâna. Mami, eu cred că tehnica serveţelului e de fapt un mod de a trişa… faci un lucru frumos, de parcă l-ai pictat, dar de fapt nu e aşa!

Concluzii… Aveţi nevoie de:

  • pensule moi, care să nu agaţe.
  • forfecuţă subţire, pentru decupat şerveţelele. Noi am urmat instrucţiunile, să folosim doar una dintre cele trei foi ale unui şervetel, am desfăcut înainte, şi s-a decupat cu dificultate. Apoi am decupat direct serveţelul şi am separat la final, a mers mult mai bine.
  • grund acrilic (vopsea pe bază de apă cu aderenţă ridicată utilizată pentru vopsirea de bază, înainte de decorare, a suprafeţelor metalice – tablă zincată, aluminiu, din plastic şi smălţuite)
  • adeziv şi lac semilucios pentru decupaj (potrivit pentru decorarea prin tehnica decoupajului a obiectelor de lemn, carton presat, teracota, ghips, piatra, polistiren). Se aplică lacul adeziv pe suprafaţa pe care urmează a fi decorată, apoi se adaugă pe suprafaţa tratată motivele dorite, şi se aplică încă un strat de lac adeziv.
    După uscarea completă se tratează încă o dată toată suprafaţa cu lac adeziv diluat cu puţină apă.
  • lac de crăpare în două faze.
    Pe suprafaţa deja decorată se întinde prima fază de lac (1 /2), iar după ce s-a uscat, pe această suprafaţă se întinde şi a doua fază (2/2), care în timpul uscării va crăpa. Aceste crăpături pot fi scoase în evidenţă prin frecarea pe suprafaţă a produselor de colorat. Modelul crăpăturilor obţinute este în funcţie de direcţia de aplicare a celordouă straturi (1 /2 şi 2/2), precum şi de grosimea acestora.
  • pastă de antichizare – cu continut de bitum pentru crearea suprafeţelor cu aspect antic, pentru scoaterea în evidenta a crăpăturilor la tehnica şerveţelului.

În colecţia Idei creative găsiţi două numere dedicate acestei tehnici:

 

Cristina H.
Posted in Cărţi pentru copii, Ce pot face doua maini dibace, Editura Casa, Tehnica servetelului and tagged , , , , , , , , .

12 Comments

  1. Oh, ce frumoasa e cutia din lemn cu oglinda.. 🙂
    v-au iesit foarte frumos toate. eu in loc de taiat cu forfecuta folosesc ruptul cu mana. am observat ca iese mai frumos. in sensul ca seamana si mai mult cu o pictura 🙂
    In toamna am decorat si eu doua obiecte, insa iarna am tot amanat activitatea. desi am cumparat servetele si am adus in casa cativa bolovani 🙂
    Acum ca a venit primavara o sa caut servetele de sezon 🙂

    • Mai am de incercat pe obiectele de la atelier. Am cateva in plus, oglinjoare si bratari, si abia astept sa le decorez! Dar tot asa, imi trebuie alte servetele, cu flori mai mici.
      Interesant cu ruptul, dar mie imi era frica si cu forfecuta de unghii…

    • Preturile din magazin sunt si cele de pe site, nu sunt altele. Si mi s-au parut o idee mai mici decat pe lipscani, dar acum depinde cat de accesibila este zona.
      Daca vreti sa incercati pentru prima data, e suficient sa incepeti doar cu lacul si servetelul.

  2. Pingback: Atelierul Nazdravanilor, editia a XVI-a, la final | Talente de Năzdrăvani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.



CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente