Tipuri de jucarii stimulative pentru copii

Am prezentat aici pe blog încă din perioada sărbătorilor câteva magazine de jucării. Astăzi este rândul magazinului Jucarii.com.

Am ajuns demult la concluzia că mă simt mult mai bine să bântui printre rafturile virtuale, mai mult decât în magazinele clasice de jucării. Online stiu ce categorii caut, unde mă uit în meniu, şi, dacă chiar am nevoie de confirmarea unei anume jucării, merg să o văd live. Nu de puţine ori mi s-a întâmplat să intreb direct la raion, aveţi jucăria X, să o examinez, şi în cele din urmă să o comand tot de pe net.

Ce găsiţi la Jucării.com:

Dintre toate categoriile, am ales câteva pentru acest articol. Foarte multe variante de alegere am găsit la categoria Jucarii Lego, celebrele jocuri de construcţie din cărămizi de toate formele şi dimensiunile. Seturile lego sunt utile în a dezvolta creativitatea copiilor învăţând prin joc, unul dintre cele mai moderne concepte de învăţare. Chiar dacă jocul presupune la bază crearea unui mic constructor, capabil să urmeze un plan pentru a realiza proiectul propus de set, sunt sigură că farmecul jocului constă tocmai în sfidarea indicaţiilor, combinarea seturilor, punerea în mişcare a gândirii creative pentru a răspunde provocărilor imaginaţiei.
Dacă trebuie să luaţi un cadou unui copil, un set lego, oricât de mic, va fi întotdeauna binevenit, îşi va găsi loc cu uşurinţă în cutia cu jucării a copilului. Produsele Lego se adresează fiecărei grupe de vârstă sau stadiu de dezvoltare.
În magazin găsiţi seturi din categoriile: Alien Conquest, Architecture, Atlantis, produse originale Lego, cu preţuri de la 10 lei (seria de minifigurine) la 1000 lei, pentru setul ce reproduce Tower bridge, cel mai mare reper ca număr de piese, conţinând 4287 cuburi (recomandat 16+, aviz părinţilor amatori!)

Jucăriile de pluş vor rămâne întotdeauna preferatele copiilor. În cantitate rezonabilă, ele sunt foarte indicate pentru jocuri de rol. I-am urmărit pe ai mei pitici, de la joaca direct în lada cu pluşuri, la transformarea lor în păpuşi de teatru, apoi la alegerea aceluia unic, ce va deveni reperul copilăriei sale şi confidentul de seară. În categoria  Plusuri si animale veţi găsi Animale de pluş, Pluşuri educative, Pluşuri interactive, Pluşuri speciale şi Pluşuri mari, pentru toate vârstele, cu preţuri cuprinse între 6 lei şi 340 lei, de la Chi Chi, Clementoni, Filly, Giochi Preziosi, IMC Toys, Intek, Mattel, Simba Toys, Sparkle, Tomy, Venturelly.

La categoria  Masinute si jucarii RC am avut o puternică senzaţie de deja-vu, multe dintre jucării strecurându-mi-se printre picioare în fiecare zi. Găsiţi aici bărcuţe cu telecomandă, biciclete în miniatură, camioane şi utilitare, circuite de curse, maşinute, simple sau cu telecomandă, motociclete, de la 5 lei la 240 lei. Noi suntem fanii seriei Hot Weels, urmează Cars, dar găsiţi şi alţi producători, precum Dickie Toys, Fisher Price, Hasbro, Majorette, Mattel. Jucăriile din această  categorie sunt atât pentru cei mici, 2+, dar şi pentru copiii mai mari şi mai pretenţioşi, deja la şcoală. Am spus copii, şi nu băieţi, căci, dacă au ocazia, fetele se joacă cu maşinuţele cot la cot cu prietenii de sex opus. Schimbarea categoriei unei jucării, care nu este strict de băiat, ajută enorm la dezvoltarea creativităţii: fetele sunt mult mai practice, mai dispuse să se adapteze noilor provocări, tocmai pentru că ele mai au şansa de a se juca şi altfel, cu jucării catalogate drept de băieţi (maşinuţe, seturi de construcţie, unelte etc.), în timp ce un băieţel care încearcă să se joace cu păpuşile este marginalizat de la prima tentativă.

Din punct de vedere al variantei unisex cel mai mult mă regăsesc la categoria Jucarii pentru bebelusi. Jucăriile destinate sugarilor şi copiilor mici sunt după părerea mea cel mai dificil de ales, căci o greşeală aici poate avea urmări grave. O jucărie neinspirată la 6 ani, care în cele din urmă se dezmembrează în mâna copilului ajunge pe fundul sacului ori la gunoi. La câteva luni însă, o jucărie trebuie să fie testată şi sigură din toate punctele de vedere. Citeam mai demult că, dacă nu ştii ce jucării sunt rezistente, aruncă-ţi ochii pe piaţa jucăriilor second-hand. Vei vedea acolo care sunt cele care trec testul timpului, cele care pot să cadă la nesfârşit din pătuţ, sau al căror mecanism muzical are acelaşi sunet cristalin după îndelungi folosiri. Găsiţi aici jucării Fisher Price, Tomy, Vtech, Clementoni, Filly, Mattel, Simba Toys, Smoby, primii trei fiind preferaţii mei.
În funcţie de vârstă, fiecare jucărie trebuie să aibă obiective precise: să dezvolte îndemânarea, atenţia, simţul tactiv, văzul, şi mai ales să fie realizată din materiale non-toxice, pentru că, nu trebuie să uităm, principalul organ de simţ al copiilor mici este gura, absolut orice obiect ajungând într-o secundă să primească o astfel de evaluare.

Ultimele asupra cărora mă opresc sunt jucariile interactive. Cine n-a auzit: hai să ne jucăm de-a mama şi de-a tata, de-a magazinul, de-a coaforul…! Copii împart rolurile, deţin, construiesc sau improvizează recuzita, iar în mica lor lume imaginară orice obiect capătă funcţionalitate. Jocurile urmează căi ce pot fi anticipate, sau poate devia, în funcţie de fantezia participanţilor. Jocul cu roluri permite copilului să experimenteze o varietate de comportamente, dar şi consecinţele acestora. De aceea este important ca o parte din recuzită să se apropie de realitate, chiar dacă în miniatură ori în variantă mai simplă. Truse medicale, seturi de unelte, bucătării, veselă, case de marcat, coşuri de cumpărături, toate acestea nu sunt simple jucării, ele sunt instrumente de învăţare. Găsiţi în această categorie cărucioare, farduri instrumente muzicale, moda şi înfrumuseţare, scule şi unelte, seturi de joacă, uz casnic şi bucătarie, cu preţuri până la 180 lei, adresate copiilor de la un an.

A cumpăra o jucărie pentru un copil nu este deloc uşor, mai ales dacă este un cadou. Tineţi cont de vârsta copilului, de calitatea jucăriei, de abilităţile pe care le dezvoltă. O jucărie nu este un mod de umplere a timpului liber, este un instrument de învăţare. Nu subestimaţi puterea acestora.

Acest articol a fost realizat cu sprijinul:

Jucarii.com

Cristina H.
Ultimele postari ale lui Cristina H. (vezi toate)
Posted in De-ale casei, Publicitate and tagged .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.



CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente