Retete de jocuri – Lawrence J. Cohen, Editura Trei

Una dintre cărţile care aşteaptă cuminţi în teancul de lectură este şi Retete de jocuri, de Larry Cohen, pe care am achiziţionat-o la începutul verii. Nu ştiu cum se face, dar am reuşit performanţa de a parcurge abia vreo 70 de pagini, şi asta nu pentru că nu ar fi interesantă, ba chiar din contră! Dar nu e genul de lectură pe metrou, sau când vrei să îl cauţi seara pe moş Ene. E nevoie să fii odihnit, deschis la minte, şi fără să-ţi zboare gândul la alte probleme, cum am cam păţit eu în ultima vreme.

Acum câteva zile am aflat că Parentime (prin intermediul cărora am şi aflat de carte) a organizat în România câteva întâlniri speciale cu Larry Cohen, autorul cărţii. Prima dintre ele a avut loc ieri, în cafeneaua de la Cărtureşti, când a fost lansată oficial lucrarea apărută la Editura Trei. Pe de o parte mi-a părut tare rău că nu terminasem cartea de citit, dar pe de alta cred că o voi citi acum altfel, având în faţă imaginea, zâmbetul şi expresivitatea lui Larry. Parcă acum e un pic mai uşor să te aşezi pe podea şi să faci acea „faţă de idiot” cu propriul copil.

M-am bucurat enorm când, după prima frază şi prima glumă s-a renunţat la traducere, căci audienţa, nu extraordinar de numeroasă, a râs la varianta în engleză a poantelor. Aş fi vrut să adaug articolului o secvenţă video, dar mulţumită copilului meu care a folosit camera pentru interviuri cu sora lui, bateriile pe care eu le ştiam încărcate – erau goale. Larry nu a vorbit atât de mult despre carte în sine, ci mai mult despre experienţa lui ca părinte. Cartea nu oferă soluţii pentru orice problemă, ci soluţii pe care el le-a descoperit că funcţionează după un şir lung de eşecuri. Mi-a plăcut foarte mult teoria cu care a început. Dacă un copil are o problemă, o oră de terapie pe săptămână nu îl ajută. Ceea ce îl ajută cu adevărat este ca cineva sau ceva să-i „repare” părintele. Degeaba îşi analizează el problemele, dacă iese din cabinet şi se loveşte, din nou, de acelaşi părinte cu care nu poate comunica.

Şi mai amuzantă a fost discuţia despre un posibil proiect legat de adolescenţi. Au fost întrebări şi din sală, dar Larry a mărturisit că nu prea a înţeles care e treaba cu adolescenţii, şi încă nu scrie. Povestea că fiica lui, care a inspirat cea mai mare parte din Playful parenting, l-a întrebat pe la vârsta de 13 ani, ce face el dacă ea, ca adolescentă, o să fie „an angel”. Despre ce o să scrie? Am aflat doar că, la adolescenţă, îl apuca miezul nopţii în camera copilului, pe marginea patului, pentru că atunci era ea dispusă să vorbească despre problemele ei. Bedtime-story, dar cu alt povestitor.

A întrebat cineva despre o reţetă de joc pentru a limita timpul necesar de culcare. Larry a propus o schimbare de rol. Copilul să fie părintele… sincer, pentru jocul ăsta cred că ar trebui să dorm eu o după-amiază! Dar… sfatul lui Larry a fost următorul: să fim pregătiţi să ne vedem în oglindă, să acceptăm fără să comentăm critica pe care copilul ne-o va servi. Pentru că ne vom vedea prin ochii lui, şi există foarte mari şanse să nu ne placă ce vedem!

Larry a adus şi ultima carte la care este coautor, alături de Anthony Benedet: The Art of Roughhousing, şi pe care speră să o vadă tradusă şi în România.

Revenind la Reţete de jocuri, aveţi la dispoziţie aproape 400 de pagini de idei. Nu le-aş spune sfaturi… Din cuprins:

  • Valoarea jocului în conduita părintelui
  • Alăturaţi-vă copiilor în lumea lor
  • Crearea unei legături
  • Să încurajăm încrederea în sine a copilului
  • Mersul pe firul râsetelor
  • Învăţaţi să vă hârjoniţi
  • Suspendarea realităţii: inversarea rolurilor
  • Întăriţi puterea fetelor şi stabiliţi conexiunea cu băieţii
  • Lăsaţi-vă călăuziţi de copil
  • Preluaţi conducerea (la nevoie)
  • Învăţaţi să iubiţi jocurile pe care le detestaţi
  • Acceptaţi sentimentele puternice (ale lor şi ale voastre)
  • Să regândim disciplinarea
  • Rezolvaţi rivalitatea dintre fraţi prin joc
  • Încărcaţi-vă propriile baterii.

Eu abia aştept să ajung la ultimul capitol :).

Unde găsiţi cartea:

Retete de jocuri, Editura Trei Playful parenting The Art of Roughhousing
Retete de jocuri Playful Parenting The Art of Roughhousing

Editura Trei , Libris, Cărturești,  librărie.net,  elefant, eMag, Diverta, Cartepedia, BookCity, Book Depository, Books-Express.ro, Okian.ro

„Reţete de jocuri” a fost laureată cu Medalia de aur a NAPPA (National Parenting Publications Awards) în anul 2001.

Cristina H.
Posted in Cărţi pentru copii, De-ale casei and tagged , , , , , , , .

3 Comments

  1. Si la mine sta cartea in teanc si peste ea s-au mai adaugat si altele. Uf, sper sa ma apuc mai repede de ea ca am niste zile in care imi vine sa ma urc pe pereti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Am fost informat că datele de identificare furnizate în adăugarea acestui comentariu sunt stocate în baza de date a blogului pentru a primi informațiile/comentariile nou apărute. În cazul în care nu mai doresc acest lucru, mă pot dezabona folosind linkurile din mailurile primite. De asemenea, pot cere ștergerea de pe site a informațiilor ce pot duce la identificarea mea, printr-un mesaj scris.


Pentru păstrarea anonimatului, folosiți un pseudonim și o adresă de mail inventată, precum a@a.a.



CabinaFotoSunt.eu - Distractie la evenimente